MOBILNOST IN VOLKSWAGEN
11.03.2021

Kdaj zamenjati zimske pnevmatike za letne?

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo.
menjava

Velja pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7 °C, od tu navzgor pa so letne pnevmatike zmogljivejše.

Če v zimskih razmerah zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ustavite ali celo ovirate promet na cesti, vas lahko policija tudi po 15. marcu kaznuje z globo.

Vsekakor pa vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto nikakor ni priporočljiva, kajti njihova zgradba gumene zmesi je prilagojena nizkim temperaturam. Ob višjih temperaturah postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja.

 

Letne pnevmatike  imajo mnogo boljši oprijem s cestiščem. Ta je pomemben za stabilnost vozila že pri vožnji naravnost, predvsem pa v ovinkih in pri zaviranju.

 

Za varnost in življenjsko dobo pnevmatike je pravilen zračni tlak ključnega pomena. Priporočen zračni tlak določi proizvajalec vozila in je naveden na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat oziroma zapisan v priročniku o vašem vozilu. Če boste vozili s prenizkim tlakom, imate lahko težave pri zaviranju, obenem pa boste hitreje obrabili pnevmatike. Da so te že prestare lahko ugotovite po obdobju uporabe in letnici izdelave.

Ko pnevmatike enkrat dosežejo štiri leta uporabe, je potrebno razmisliti o menjavi.

Pnevmatike so edini stik našega vozila s cesto.

 

Za naročilo menjave pnevmatik pokličite na 01 542 11 70 in si zagotovite svoj termin.